29 Aralık 2009 Salı

Dünyadaki En Büyük Salgınlar


-->
Dünyadaki En Büyük Salgınlar.


Dünyadaki En Büyük Salgınlar.



-->
Aziz Vitus Dansı Salgını
1347 yılında Almanya'da görülen garip bir hastalık salgını daha sonra Fransa ve Hollanda ile İskoçya'ya yayıldı. Hastaların dans eder gibi sağlarını, sollarını oynattıkları hastalıkta, dans, kurban bitkin düşüp yere serilinceye kadar saatlerce, hatta bazen bir günden fazla sürüyordu. Bu hareketlerle başlayan hastalık, bir süre sonra hastaların kontrol edemedikleri sıçrama ve bağırmaya dönüşüyordu. Hastalar, çoğu zaman iyileştirici güçleri olduğuna inandıkları Aziz Vitus'un Kilisesi önünde toplandıkları için hastalığa bu ad verilmişti. Modern araştırmacılar, hastalığı, ateşli romatizmanın garip bir yan etkisi olarak belirlemişler ve adına "Sydenham chorea" adını vermişlerdi. Hastalık orta Avrupa'yı kasıp kavurduktan sonra 17. yüzyılda etkisini yitirdi. Bugün daha çok bir çocuk hastalığı olarak biliniyor.





-->
İstanbul'da Veba Salgını
Kitaba göre, Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis, İ.S 542 yılı ilkbaharında başlayan ve 4 ay süren kara veba hastalığıyla boğuştu. Yaklaşık 500 bin kişilik nüfusun yarısından fazlasının hayatını kaybettiği salgında, şehrin mezarlık alanları kısa sürede dolunca, yetkililer çareyi, yakındaki bir kalenin kulelerini cesetle doldurmakta buldular. Salgın, nüfusun azalmasıyla şehrin gerilemesine de neden oldu. Öte yandan İstanbul'da İ.S 746-749 yılları arasında yaşanan başka bir büyük salgın hastalık sonucu da 200 bine yakın insan hayatını kaybetti







-->
Rusya'da Çavdar Hastalığı
1722 yılında ise "Çavdar hastalığı" olarak bilinen bir hastalık, Rusya'ya kasıp kavurdu. Bu tarihte ölümcül bir mantar taşıyan çavdardan yapılmış ekmekleri yiyen 20 bin civarında Rus, korkunç bir hastalığa yakalandı. İnsanlarda keskin bir sinir bozukluğuna neden olan hastalık, "insanların saçmalamalarına, çırpınıp gülmelerine", daha sonra büyük acılara ve en sonunda da ölmelerine yol açıyordu.
ABD ise 1735'de başlayıp 5 yıl süren kuş palazı salgınında binlerce çocuğunu kaybetti. New England´ı kasıp kavuran hastalık, bazı kasabalarda on yaşın altındaki çocukların yüzde 80'inin ölmesine neden oldu.





-->
Uganda'da Uyku Hastalığına 200 Bin Kurban
Uganda'nın Victoria gölü civarında 1900-1907 yılları arasında görülen "uyku hastalığı" salgını ise 200 bin insanın hayatına mal oldu. 1900 yılında yüzlerce insan beyni etkileyen bir virüsün neden olduğu "uyku hastalığı" da denilen lumbe hastalığına kapılarak ölmeye başladı. Tsetse sineğinin yaydığı hastalıkta kurbanlar, önce baş ağrısı, halsizlik ve baskı hissediyordu. İkinci aşamada gün boyu uyuklamaya başlayan kurbanlar, ruhi dengesizliğin ardından dayanılmaz acılar çekerek komaya giriyor ve sonra da ölüyorlardı. Salgın, 1907 yılında kabilelerin, hastalığı taşıyan sineklerin bulunmadığı bölgelere taşınmaya ikna edilmesiyle durdurulabildi. Ancak o zamana kadar 200 bin civarında Afrikalı bu hastalıktan hayatını kaybetti.





-->
ABD'de Grip Salgını (İspanyol Gribi)
1918'in ilkbaharında Kansas'ta bulunan Fort Riley ile Camp Funston kışlalarında baş gösteren bir grip virüsü, dünyada milyonlarca insanın ölümüne neden oldu. İlk olarak kışlalardaki bin 100'ün üzerinde kişide aniden başlayan hastalık sonucu 46 kişi hayatını kaybetti. Hastalık ABD birliklerinin Avrupa'ya gitmesiyle buraya da yayıldı. Hastalık, 1. Dünya Savaşı'nın son aylarında Fransa'da bulunan ABD birliklerini harap etti. Trenler ve gemiler hastalığın daha önce gitmediği yerlere ulaşmasını sağlayarak Avrupa çapında kontrolden çıkarak yayılmasına neden oldu.
ABD başkanı Woodrow Wilson, İngiliz Başbakanı Lloyd Georgeve Fransız Cumhurbaşkanı George Clemenceau, Versay anlaşmasının görüşmelerinde bulundukları sırada hastaydılar. Halk arasında "İspanyol Gribi" olarak adlandırılan ve hızla yayılan hastalık sonucu, Rusya'da 450 bin, İtalya'da 375 bin, Britanya'da 228 bin, sefalet ve aşırı nüfusun bulunduğu Hindistan'da 5 milyon, ABD'de ise 550 binden fazla kişi hayatını kaybetti.








-->
Tarihteki En Büyük Grip Salgınları
İspanyol gribi (1918) : Çin’de başladı. 500 bini ABD’de, 280 bini de İngiltere’de olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde yaklaşık 40
milyon can aldı. Virüsün bulaştığı kişileri 24 saat kadar kısa bir sürede öldüren İspanyol gribi, en çok 20-50 yaş arasındakileri etkisi altına aldı.
Asya gribi (1957): Rusya’nın Vladivostok bölgesinden yayıldığı sanılan virüs, çoğu Uzakdoğu ülkesinde olmak üzere dünya nüfusunun yüzde 10-35’ini etkisi altına aldı. Çocuklarda ve 65 yaş üzeri kişilerde daha etkili oldu. 1918’deki İspanyol gribine kıyasla, daha
çabuk teşhis edilip önlem alındı. Asya giribi nedeniyle ABD’de 70 bin kişi öldü. Asya gribi, en çok 20-50 yaş arasındakileri etkisi altına aldı.
Hong Kong gribi (1968): Dünyanın birçok ülkesinde 700 bin kişiyi ölümüne neden olan bu virüse ilk olarak Hong Kong’da rastlandı ve Amerika’ya ulaşması uzun sürmedi. Dünyanın dört bir yanında yaklaşık 34 bin kişinin yaşamını yitirdiği salgın, 1972 yılına kadar sürdü.
İngiliz gribi (1989): İngiliz gribi bir yıl içinde 30 bin kişiyi öldürdü.
Kuş gribi (1997): Hong Kong’da rastlanan bir vakaya kadar, kuş gribinin insanlara bulaşmadığı sanılıyordu. Ama o tarihte virüsün H5N1 adı verilen bir çeşidi, kümes hayvanlarından insanlara geçti ve grip salgınına yol açtı. Bu salgında ağır solunum yolu enfeksiyonu
geçiren 18 kişiden 6’sı hayatını kaybetti. Salgına yakalananların hepsi kümes hayvanlarıyla yakın temas halinde bulunan kişilerdi. Nitekim yapılan araştırmalar, bu virüsün, enfekte hayvanlara ya da bu hayvanların dışkı ve ağız salgılarının bulaştığı maddelere temasla geçtiğini gösterdi
Domuz gribi (2009): H1N1/A influenza olarak tanımlanan domuz gribi şu ana dek 74 ülkede görüldü ve yaklaşık 140 kişi bu hastalıktan yaşamını yitirdi. Dünya Sağlık Örgütü, yaklaşık 1 milyon kişinin ölümüne neden olan Hong Kong gribinin ardından, domuz gribi için ilk kez alarm seviyesini 6'ya yükseltti.




Hiç yorum yok: